نقش لایه ژئوتکستایل در نصب چمن‌ مصنوعی

  • تاریخ انتشار: 26 اسفند 1403
  • نویسنده: تحریریه خانه چمن
  • امتیاز: 0 از 0 نظر
Converted Geotextile Layer
لایه‌های زیرین چمن مصنوعی از جمله ژئوتکستایل ارتباط مستقیمی با فرآیند نصب چمن، دوام، پایداری و طول عمر مفید آن دارد که به همین خاطر از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. همچنین در صورتی که این لایه ژئوتکستایل از کیفیت کافی برخوردار باشد؛ می‌توان اطمینان داشت که چمن مصنوعی در مقابل پارگی، رطوبت و عوامل دیگری همچون فرسایش مقاوم خواهد بود.
لایه ژئوتکستایل نوعی پارچه‌ مصنوعی نفوذپذیر است که کاربردهای متنوعی در پروژه‌های عمرانی، راه‌سازی، زهکشی و نصب چمن مصنوعی دارد که از مواد پلیمری مانند پلی‌پروپیلن (PP) یا پلی‌استر (PET) ساخته می‌شود. انواع ژئوتکستایل عبارتند از:  
  • ژئوتکستایل بافته شده: بافتی شبیه به پارچه داشته و استحکام کششی بالایی دارد. 
  • ژئوتکستایل بافته نشده: از الیاف به هم فشرده شبیه به نمد ساخته می‌شود و نفوذپذیری بالایی دارد. ژئوتکستایل بافته نشده برای زهکشی و نصب چمن مصنوعی مناسب است. 
 

ویژگی، مزایا و کاربرد ژئوتکستایل در چمن مصنوعی 

ژئوتکستایل در چمن مصنوعی به عنوان لایه‌ای میانی بین سطح زمین و خود چمن استفاده می‌شود که کاربرد و عملکرد لایه ژئوتکستایل برای چمن مصنوعی عبارتند از:

زهکشی آب

تجمع آب می‌تواند باعث تجزیه و پوسیدگی لایه‌های زیرین چمن مصنوعی و رشد قارچ‌ها و باکتری‌ها در آن شود که به مرور زمان الیاف چمن را خراب می‌کند. از این رو، ژئوتکستایل به انتقال و عبور آب کمک می‌کند و مانع از تجمع آب زیر چمن می‌شود. این ویژگی به ویژه برای زمین‌های ورزشی و محوطه‌هایی که با آب باران در تماس هستند، اهمیت زیادی دارد. 

محافظت از زیره چمن

خواه نا خواه بستر زیر چمن مصنوعی همیشه مقداری زبر و خشن است.لایه زئوتکستایل چمن مصنوعی  از اصطکاک بین زیره چمن مصنوعی و سطح زیرین جلوگیری کرده و دوام چمن مصنوعی را بسیار بالا خواهد برد.

جلوگیری از رشد علف‌های هرز

این لایه به عنوان یک سد فیزیکی عمل می‌کند و مانع از رشد و نفوذ علف‌های هرز از سطح زمین به چمن مصنوعی می‌شود. 

افزایش پایداری و استحکام

این لایه از مقاومت بالایی در برابر سایش ناشی از تردد برخوردار است که این ویژگی به خصوص در زمین‌های ورزشی و محوطه‌های پرتردد اهمیت زیادی دارد.

جلوگیری از مخلوط شدن لایه‌ها

در زیرسازی های با سیستم باند شنی این لایه با ایجاد یک مرز جداکننده، مانع از مخلوط شدن لایه‌های شن، ماسه و خاک می‌شود که برای عملکرد صحیح زهکشی و پایداری زیرسازی بسیار مهم است.
 

ژئوتکستایل چگونه باعث افزایش طول عمر چمن مصنوعی می‌شود؟

یکی دیگر از مزایای ژئوتکستایل در چمن مصنوعی، افزایش دوام و طول عمر چمن است. این لایه با محافظت از زیرسازی، بهبود زهکشی و جلوگیری از عوامل آسیب‌زا به طور موثر عمر چمن مصنوعی را افزایش می‌دهد و به این ترتیب چمن مصنوعی مدت بیشتری سالم، یکدست و بدون مشکل باقی می‌ماند.

فرآیند نصب چمن مصنوعی با استفاده از لایه ژئوتکستایل

  1. آماده‌سازی سطح: سطح مورد نظر را از هرگونه آلودگی، علف هرز، سنگ، شاخ و برگ تمیز کنید. همچنین سطح را صاف و هموار کرده تا مطمئن شوید که سطح دارای زهکشی مناسب است و از تجمع آب جلوگیری می‌کند. 
  2. نصب ژئوتکستایل: ژئوتکستایل را روی سطح پهن کنید و مطمئن شوید که تمام سطح را پوشش می‌دهد. لبه‌های ژئوتکستایل را با استفاده از میخ یا بست محکم کنید.  در این مرحله می‌توانید از یک لایه زیرین مانند شن یا ماسه را روی ژئوتکستایل نیز استفاده کنید. 
  3. نصب چمن: چمن مصنوعی را روی لایه زیرین پهن کنید و آن را به ابعاد مورد نظر برش دهید. درزهای آن را با استفاده از نوار اتصال و چسب مخصوص چمن مصنوعی به هم بچسبانید. 
  4. در آخر لبه‌های چمن مصنوعی را با استفاده از میخ یا بست به زمین محکم کنید.
  5. در صورت نیاز می‌توانید چمن مصنوعی را با ماسه سیلیس یا مواد پرکننده دیگر پر کنید. این کار به ایستادگی بهتر چمن و افزایش طول عمر آن کمک می‌کند. 
 
اگر نصب در پشت بام انجام می‌شود، ابتدا یک لایه ژئوتکستایل روی ایزوگام نصب کنید و سپس چمن مصنوعی را به ابعاد مناسب برش دهید. بعد از انجام این مراحل، با استفاده از چسب مخصوص، چمن مصنوعی را روی لایه ژئوتکستایل بچسبانید.  
 

تفاوت ژئوتکستایل و ژئوممبران در چمن مصنوعی

با وجود اینکه هر دو لایه ژئوتکستایل و ژئوممبران نقش مهمی در افزایش طول عمر و کیفیت چمن مصنوعی دارند، اما کاربردهای آن‌ها متفاوت است.  یکی از بزرگترین تفاوت آن‌ها در ترکیب و ساختار است؛ به طوری که ژئوتکستایل معمولاً از الیاف مصنوعی (مانند پلی‌پروپیلن یا پلی‌استر) در دو نوع  بافتنی یا غیر بافتنی تولید می‌شوند که دارای خاصیت نفوذپذیری هستند. اما ژئوممبران عمدتاً از مواد پلیمری و به صورت ورق‌های ضخیم و غیر نفوذپذیر تولید می‌شوند. همچنین لایه ژئوتکستایل هزینه کمتری دارد و اقتصادی‌تر است اما ژئوممبران به دلیل مواد اولیه و فرآیند تولید هزینه بیشتری دارد.
 
 

جمع بندی

برای استفاده بهینه از ژئوتکستایل، باید به نوع، جنس، شرایط محیطی، نوع خاک و روش نصب توجه کرد. رعایت این موارد باعث می‌شود ژئوتکستایل طول عمر چمن مصنوعی و سایر زیرساخت‌ها را به طور قابل‌توجهی افزایش دهد. 
ژئوتکستایل نوعی پارچه صنعتی نفوذپذیر است که از الیاف پلی‌پروپیلن یا پلی‌استر تولید می‌شود و به صورت بافته‌شده یا نبافته عرضه می‌گردد. این لایه در پروژه‌های مختلف از جمله پروژه‌های عمرانی، چمن مصنوعی، جاده‌سازی، سدسازی و زهکشی به دلیل نفوذپذیری، مقاومت مکانیکی و شیمیایی و قابلیت فیلتراسیون کاربردهای متنوعی دارد. 

 

سوالات متداول

برای این مقاله سوالات متداول ثبت نشده است.

نظرات